borobudur

img_9535
Candi Borobudur terletak di daerah Magelang, Jawa Tengah, Indonesia. Ia merupakan candi Buddha, dan ditemui pada 1814 oleh orang British. Terletak diantara dua gunung berapi iaitu Sundoro-Sumbing dan Merbabu-Merapi, dengan pertemuan dua sungai, iaitu Progo and Elo.img_9585
Katanya candi Borobudur ini dibina pada 800 tahun masihi ketika Dinasti Sailendra dibawah pengaruh empayar Sriwijaya. Ia mengambil masa selama 75 tahun untuk menyiapkan candi ini ketika dibawah pemerintahan Samaratunga.
img_9575
Apa yang pasti candi Borobudur ini dibina oleh mereka pada zaman kegelapan ‘technology’, tiada arkitek binaan, tiada jentera canggih, tiada jurukur bangunan akan tetapi candi Buddha bersegi empat ini memiliki bentuk geometri yang tepat, bertingkat-tingkat serta memiliki 2600 lebih ukiran didinding dan 504 patung Buddha. sesetengah patung Buddha telah kehilangan kepala dan ada yang masih cukup sifatnya.
img_9616
img_9632Ketika candi Borobudur ini ditemui, ia dilitupi dengan lava gunung berapi dan dipenuhi dengan tumbuhan hutan yang menyembunyikan kewujudannya. Usaha-usaha memulih candi Buddha ini telah lama dilakukan akibat hakisan, gempa bumi dan sistem saliran air purba yang telah meruntuhkan sebahagian kawasan candi Borobudur.
img_9648 Ia umpama menyelesaikan ‘puzzle’ raksaksa yang besar. Dengan batu-batan yang berat disusun semula, dinomborkan, direkodkan dan di’purba’ kan permukaan batuan yang baru menjadi lama.
img_9661 Kerja-kerja membaik pulih dilakukan dengan teliti dengan mengikut tradisi seni pertukangan tangan yang rumit. Masih tiada mesin yang membantu pekerja-pekerja ini membaik-pulih, segalanya dilakukan dengan tangan dan kudrat manusia.
img_9660
Kewujudan candi-candi Budda mahupun rumah-rumah berhala bukanlah asing bagi rakyat Indonesia, kerana banyak candi-candi purba ini berada di merata tempat di tanah Indonesia.
img_9595
img_95101 Apapun, manusia memang mengkagumi tuhan mereka, dan tempat bersembahyang atau menyembah tuhan akan dibina sebesar-besarnya dan keagongan tuhan perlu dijelmakan melalui seni bina halus yang tersendiri.

Sekian.

Advertisements

10 Responses to “borobudur”

 1. Very nice collection.. Love it.

 2. another nice photojournalism….
  nice photo n info….

 3. ..thanx u ..’youraveragemat’..
  ..thanx u nazarudin..

 4. borobudur dan berhala? jangan sembarang omong. sungguh sempit pikiran anda… buka buku sejarah, pada zaman sriwijaya dimana agama budha diamalkan, masyarakat sejahtera dan tanah air makmur.

 5. jojoba,
  ..saya pikir kamu salah erti maksud saya mengenai ‘rumah-rumah berhala dan borobudur’…dan jauh sekali menghina agama Budha. Apapun terima kasih kerna sudi membaca blog ini dan memberi komen.

 6. pemahaman berhala dalam bahasa Indonesia berbeda dengan bahasa Malaysia.
  Berhala dalam pemahaman bahasa Malaysia memiliki konotasi netral. Bahkan penganut kepercayaan chinese di malay disebut sebagai penyembah berhala tidak dipersoalkan.
  Namun, berhala dalam pemahaman bahasa Indonesia memiliki konotasi yang sangat jelek.
  Itulah perbedaan bahasa Indonesia dan bahasa Malaysia karena peradaban bahasa Indonesia sudah jauh meninggalkan peradaban bahasa Malaysia.

 7. Terima kasih pak, kerna memberi info tentang bahasa..
  Ya saya juga sedar bahawa bahasa malaysia agak kasar berbanding bahasa indonesia yang begitu lembut dan sopan.

  Malah, pernah saya ditegur kerna memanggil ‘budak-budak’ yang sepatutnya disebut ‘anak-anak’..ketika di Jakarta. Apapun, terima kasih sekali lagi kerna sudi singgah di blog ini.

  salam dari kuala lumpur.

 8. Ya, sama-sama…
  karena saya lahir dan besar di Riau Sumatera, dan sehari-harinya menonton siaran televisi malaysia, jadinya saya cukum fam dengan bahasa malaysia.
  Yang saya tahu persis juga adalah bahwa siaran BERITA di televisi malaysia tidak menggunakan bahasa malaysia, tapi menggunakan bahasa Indonesia.

 9. bro, saya minta izin untuk memakai foto candi borobudur yg anda miliki untuk design photomanipulation saya… thanks before…

 10. benny,…silakan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: