Pasar Bentong

img_7593_1_2Kali ini kami mendaki Banjaran Titiwangsa, pekan yang menjadi sasaran adalah Bentong. Selepas sahaja tol Gombak, suasana mula berbeza..dengan pagi yang dingin Karak Highway memaparkan Hutan Hujan Khatulistiwa dengan bukit-bukau yang masih diselaputi kabus. Kenderaan mendaki dan melunsur laju dengan sesekali ‘brek’ menjadi mainan kaki.
img_7199 Hanya 45 minit dari Kuala Lumpur, pintu Pekan Bentong ‘disambut’ oleh Restoran Zalifah bagi ‘memenuhi’ selera pagi kami, kelihatan juga lori-lori balak dari Kelantan singgah bersarapan dengan kopi panas, teh tarik dan nasi lemak dimeja. Pagi ini kami menikmati ‘Sarapan Pagi’ yang sebenar.. dengan menghirup udara hutan serta ‘bahan’ yang datang menyerah diri.
img_7221 Marimuthu atau Mutu telah hampir 20 tahun menjadi ‘pasar bergerak’. Dengan memberi perkhidmatan kepada penduduk Bentong yang tinggal berjauhan dengan pasar besar di pekan. ‘Pasar Bergerak Mutu’ ini lengkap dengan barangan basah dan kering untuk masakan harian.
img_7214
img_7211 img_7226 Mutu cukup mesra dengan pelanggannya malah kenal dengan panggilan nama. Dan mereka adalah ‘customer’ yang setia setiap pagi menanti kehadirannya.
img_7227
Kami mula bergerak setelah perut diisi dengan nasi lemak, dari ‘pasar bergerak’ ke ‘pasar kekal’ atau Pasar Besar Bentong adalah destinasi seterusnya. img_7229
img_7242 Pasar merupakan tempat bermulanya tamadun manusia mengenali sektor perdagangan dan disinilah penduduk Bentong berjual-beli bagi memenuhi kehendak harian.

Waktu pagi pasar Bentong ini cukup aktif.. pelbagai ragam pembekal, peniaga dan pembeli memenuhi skop paparan kali ini.

Pasar Bentong dibahagi kepada dua bahagian, iaitu Bahagian Dalam dan Luar. Barangan basah seperti ayam, ikan, daging memonopoli section didalam pasar.
img_7254
img_7263
img_7267
Peniaga pasar ini terdiri dari pelbagai kaum dan mereka merupakan penduduk sebenar di pekan Bentong ini. Keharmonian terserlah dengan ‘bahasa pasar’ menguasai pertuturan mereka.

Laungan suara..memekik harga, panggilan mesra..menimbang bicara, susuran becak..barang dihenyak, bau menusuk..baru atau buruk.
Inilah pasar, keadaan yang hampir sama disetiap daerah diseluruh negeri, cukup unik untuk dirakamkan, kerana setiap sudut mempunyai ‘cerita’ yang berbeza.
img_7280
img_7278
img_7311img_7308
img_7287Jika ditanya usia perniagaan mereka di pasar ini, jawapannya sentiasa melebihi angka 10 tahun.
Ini membuktikan mereka sudah ‘masak’ dengan persekitaran dan kehidupan dipasar Bentong. Usia bukan faktor utama pekerjaan di pasar ini, akan tetapi bilangan warga emas melebihi warga muda.
img_73151
Jika keluarga mereka peniaga disini, maka ini merupakan rumah kedua yang mewarnai hidup suka dan duka, inilah tempat bermain bersenda, dan disinilah tempat menuntut sumber ilmu.
img_7316

Dari bahagian dalam, kami melangkah ke bahagian luar pula. Disini suasana amat berbeza dengan persekitaran dalaman. Ia lebih segar dan terbuka.. mentari pagi menyinar memancar manusia yang berniaga dibawah payung berwarna.
img_7318
img_7336
img_7348
img_7352
Pasar ini umpama berniaga dengan ‘kenalan lama’, kebanyakan peniaga mengenali pelanggan mereka. Tawar-menawar telah menjadi adat yang sebati ketika membeli.
img_7364
img_73761
Kehadiran kami di pasar Bentong telah memberi sedikit kelainan pada pagi ini, peniaga-peniaga begitu ramah dan mesra untuk bercerita serta berkongsi pengalaman. Bagai ingin menceritakan segalanya, cuma tiada kesempatan masa.

Yang pasti pasar akan sentiasa ‘relevan’ untuk masa depan.

Sekian.

Advertisements

3 Responses to “Pasar Bentong”

  1. So adore your photography technic.. Wonderful !!

  2. Saudara Izamree… tahniah. Saya sentiasa mengikuti perkembangan blog saudara dan pemburuan lensa kamera saudara yang sentiasa memburu slot yang begitu bernyawa. Disebalik kesebokkan pasar diBentong, sempat juga lensa kamera saudara mensasarkan satu titik tumpu menarik ( sepeda tua ) menandakan jiwa klasik saudara cukup tebal.
    Anyway teruskan usaha pemburuan saudar, saya tetap menikutinya dan SELAMAT TAHUN BARU.

  3. thanx cath,

    sepeda tua..
    kalu nampak mesti shot punye..ade lagi story pasal sepeda tua ni kat bentong..cume belum ade kesempatan masa untuk upload.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: