biola canton

img_5453 Hari ini jadual kami agak padat, dari satu tempat ke satu tempat..dari satu kilang ke satu kilang..
selepas makan tengahari, destinasi seterusnya adalah kilang biola atau violin yang merupakan khazanah tradisi muzik negara China. Di percayai kewujudan biola dari kawasan Asia Tengah iaitu Mongolia, ia menggunakan ekor kuda sebagai bowed string atau pengesek biola, dan ia masih digunakan sehingga kini.
img_5470
Paling menarik perjalanan menuju kilang biola ini cukup berlainan, kami melalui 3 check-point yang dikawal rapi oleh security dan setiap check-point memerlukan tandatangan kemasukan dan sedikit duit ‘tips’ bagi melepasi kawasan yang menempatkan ‘perkampungan’ biola. Bagai pulang ke zaman dulu kala..segalanya masih kekal terpelihara dan suasana damai persekitaran yang cukup berbeza.
img_5458
img_54721
img_5387 Melangkah masuk ke kilang biola, mata lens begitu ‘lahab’ merakam setiap sudut yang asing dan unik untuk tatapan. Kelihatan biola disetiap ruang dan para pekerja tekun ‘meraut’ peralatan muzik yang dimainkan dengan ‘melekat’ dibawah dagu sambil mengesek talinya.. dengan jari-jemari menekan bunyi.
img_5397
img_5396
Segala pertukangan menggunakan tangan handmade, kesenian membentuk biola melalui hasil kerja yang teliti. Kilang ini mampu mengeluarkan 100 unit biola yang siap didalam tempoh seminggu.
img_5405
img_5401
img_54111
img_5424
Bukan sahaja violin malah violas, cellos, double-bass dan seangkatan dengannya juga dihasilkan dikilang ini sebagai pelengkap sesuatu persembahan konsert orkestra, dimana peralatan muzik ‘mengesek’ ini menjadi pemain utama diatas pentas.
img_5418
img_5431 Kayu jenis maple ini disimpan ditingkat paling atas bangunan 3 tingkat, kayu ini ‘diperam’ selama 2 hingga 3 tahun dan ‘bertapa’ dengan suhu bilik didalam gelap sebelum ia diproses menjadi biola yang sempurna.
img_5464
Di ‘perkampungan biola’ ini, setiap pintu menghasilkan berlainan parts yang mengikut department atau kepakaran masing-masing.

Samada anda berada didalam atau diluar kilang, anda umpama berada disebuah muzium lukisan dan sesekali ketukan kayu memecah keheningan.
img_5454
img_5452
img_5447 Dari sekeping papan maple ia dilaret kemas, dicantum dan dibentuk menjadi biola yang berpinggang ramping.
img_5444
img_5413 Biola atau violin mula menular ke seluruh pelusuk dunia dan telah berabad lamanya.
Tanah Melayu juga tidak terlepas menjadi tempat ‘persinggahan’ biola, sehinggakan lagu-lagu joget dan keroncong tidak lengkap jika tanpa gesekan biola yang syahdu.

Sekian.

4 Responses to “biola canton”

  1. Assalamualaikum..wah..dah mmg jadi photojurnalist ah…tahniah..
    sampai ke China berjalan…

  2. Lupa nak tanya..dah tinggalkan fotopages ker??

  3. takde la tukar profession sampai jadi journalist lak..bole ler..sambil keje come hunter bro..suke-suke jer ni..alang menyelam, minum air skali..
    ..fotopages lak dah lame tak update, sejak2 jadi mat blogger ni..
    anyway, thanx for visit bro..

  4. Kagummm….sangat kagum…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: