pejuang dan station minyak

Di Kampung Jai, Lenggeng Negeri Sembilan terdapat station minyak yang unik dan tersendiri. Kewujudannya amat diperlukan oleh penduduk kampung ini. Walaupun station minyak ini tidaklah secanggih mana akan tetapi perkhidmatannya setanding station minyak moden.
Tiada logo atau brand popular yang mampu menarik pelanggan..tiada warna korporat yang menghiasi dinding station ini..tiada kedai serbanika yang dipenuhi jajan-jajan. Hanya mempunyai 2 petrol pump yang masih menggunakan sistem analog. Sungguhpun station minyak ini serba kekurangan, akan tetapi servis yang diberikan adalah mesra pengguna.Tiada layan diri disini, setiap pelanggan akan dilayan oleh seorang pakcik yang mengelar dirinya sebagai Atuk.

Beliau merupakan pump attendant di station minyak unik ini. Orangnya agak petah berkata-kata dan merupakan bekas pejuang tanah air ketika di zaman British lagi. Nama beliau Omar Abdullah yang memiliki permit lesen memandu dari War British Department. Beliau cukup bersemangat ketika menceritakan detik-detik perjuangan di zaman British. Perang Jepun, kominis, konfrantasi dan 13 Mei.. dan setiap patah perkataan yang keluar dari mulut beliau menunjukkan betapa sengsaranya kehidupan remaja beliau. Walaupun beliau amat bersemangat ingin menceritakan setiap peristiwa yang dilalui, akan tetapi pelanggan station minyak ini bagaikan tidak mengizinkan beliau berceloteh panjang. Keadaan semakin sibuk dengan kereta, motosikal dan lori yang mula berbaris menanti khidmatnya.

Dalam pada itu, lensa kamera berpaling kepada dua warga emas yang sedang asyik berbual di penjuru station minyak. Kami bernasib baik hari ini, kedua mereka merupakan rakan seperjuangan Atuk, yang sama-sama menggangkat senjata mempertahankan kedaulatan tanah melayu ketika itu.

Tuan Hj Talib berasal dari Kampung Jai ini, lahir pada tahun 1916 ..wow! beliau mencecah usia 92 tahun..masih lagi sihat?!. Beliau sempat mengutarakan pujangga berlograt nogori..yang berbunyi..
“Jasomu tak dikonang-konang..abih tuo kek beranang..hari dah makin potang..dah hampir kek topi lobang”. Cukup mendalam pujangga beliau yang masih berharap jasa para pejuang sezaman beliau diiktiraf oleh kerajaan dan diberi sedikit imbuhan perjuangan sebelum beliau menutup mata.

Tuan Hj Latip berasal dari Kg.Bukit Kepung, Beranang juga merupakan pejuang tanahair yang berkhidmat ketika British masih menakluk Malaya turut menceritakan serba sedikit keperitan peperangan menentang jepun. Dan sebagai pejuang sejati tanahair..mereka ini tidak pernah menyesal dengan keadaan ketika itu malah berbangga kerana dapat menabur jasa demi tanahair tercinta.

Perasaan bangga terdetik dihati kami apabila kedua mereka mengucapkan perkataan ‘terima kasih’ kerana ada anak muda yang sudi bertanya khabar dan merakamkan wajah mereka bagi tatapan umum. Dalam seumur hidup mereka, ini merupakan kali pertama mereka diajukan soal perjuangan.
Dan perjuangan mereka ini akan terus bersemadi satu hari nanti. Umpama station minyak yang menanti hari..tidak mungkin ia akan terus berdiri, kerana zaman silih berganti, yang lama pasti pergi..yang baru bakal mengganti.

Sekian.

4 Responses to “pejuang dan station minyak”

  1. nice coverage bro ..

  2. nicely shot, nicely edited! love em all! 🙂

  3. thanks saifulnazim..

  4. thanks for coming farisnasir..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: