kedai gunting

Syawal sudah 4 hari berlalu, rambut yang sepatutnya bergunting dipagi raya, baru hari ini ada kesempatan masa. Dalam mencari nasi kandar di Teluk Bahang, Pulau Pinang..aku ternampak kedai gunting rambut yang agak antik di pekan kecil ini. Hah! bakal menjadi sasaran bahan blog aku kali ini.

Tiada ukiran senyum dari tukang gunting, tapi aku agak peramah memula bicara kerana ada udang disebalik batu…untuk mendapatkan ‘lesen’ merakamkan gambar kedai gunting beliau.

Rahmat namanya, beliau sudah hampir 20 tahun memberikan khidmat dipekan ini. Kedai gunting ini telah berada dipekan Teluk Bahang kira-kira 60 tahun lamanya. Huh! sebelum merdeka, ini bermakna kedai ini telah beroperasi ketika perang jepun lagi. Tambah beliau kedai gunting ini dibuka oleh pakciknya yang berasal dari India dan dialah yang menyambung perniagaan ini sehingga sekarang.

Dahulu kedai guntingnya dipenuhi setiap hari oleh penduduk tempatan mahupun pelancong asing. Tetapi, selepas Hotel Mutiara ditutup kira-kira 4 tahun lepas, perniagaannya agak berkurangan.Warga asing terutama warga British dan Amerika adalah pelanggan yang ‘menyerah diri’ mencuba sekali seumur hidup dikedai gunting yang satu-satunya di pekan Teluk Bahang ini.

Perasaan bangga terpancar diwajah beliau kerana dapat memberikan khidmat kepada pelanggannya yang berbilang kaum.


Kebanyakan peralatan dikedai gunting beliau sudah tiada dipasaran. Kesukaran mendapatkan alat ganti atau mendapatkan barang yang sama kualiti sudah tiada lagi. Kerusi Barber yang dibuat dari kilang Heng Lee, Penang dan berus rambut kayu sudah lama menjadi sejarah. Akan tetapi ia masih boleh digunakan dan merupakan barang kesayangan beliau.

Tetapi, Rahmat tetap setia menanti pelanggan yang memerlukan khidmatnya. Untuk menambah nilai kedai gunting ini, beliau juga merupakan agen prepaid card. Caj yang agak berpatutan RM6 untuk gunting manakala tambahan RM4 untuk bercukur merupakan harga biasa katanya.

Persekitaran didalam kedai dan diluar kedai gunting dan segala kehidupan di pekan Teluk Bahang amat tenang dan tenteram sekali. Tidak pula diketahui, adakah anak beliau akan meneruskan tradisi ini kelak.

Sekian

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: